RiSu 1999 - 2008

Riihimäen Suunnistajat r.y:n perustamiskokous pidettiin ravintola Keitaan Korsukabinetissa 6.1.1948. Tätä ennen riihimäkeläiset suunnistajat olivat kuuluneet Riihimäen Kiskon suunnistusjaostoon, joka oli perustettu heti sotien jälkeen. Seuran ensimmäisenä puheenjohtajan toimi Roine Pallasvuo, everstiluutnantti ja Viestikoulun johtaja Riihimäen varuskunnasta. Taloudenhoitajan aloitti Oiva Muttala, edelleenkin seuran jäsen. Hän on myös RiSu:n joukkueessa aloitusosuuden juossut viestisuunnistuksen yleisen sarjan Suomen mestari  vuodelta 1951.

Seuran jäsenmäärä on viimeisen kymmenen vuoden aikana vaihdellut 180 ja 126 jäsenen välillä. Tällä hetkellä se on 147. Jäsenistä nuoria ja lapsia on 35. Pienimillään jäsenmäärä on ollut 1960-luvun alussa, jolloin seurassa oli vain 79 jäsentä ja suurimmillaan jäsenmäärä on ollut 204 vuonna 1984.

Viimeksi kuluneen vuosikymmenen merkittävin tapahtuma oli yhteistyössä Hyvinkään Rastin ja Lounais-Hämeen Rastin kanssa järjestety Fin5-suunnistusviikko vuonna 2003. Kilpailuhakemus jätettiin talvella 2000 ja seuraavana kesänä Suomen Suunnistusliitto myönsi kilpailun järjestelyoikeuden. Tästä alkoi neljän vuoden mittava urakka, joka huipentui Tammelassa ja Lopella järjestettyyn 20:een Fin5-suunnistusviikkoon. Kaikkiaan rastiviikolle osallistui 4070 eri kilpailijaa tai kuntosuunnistajaa.  Kisajärjestelyt onnistuivat moitteettomasti, kiitos yli 400 talkoolaisen, joista ydinjoukko valmisteli kilpailuja yli kolme vuotta ja vielä muutaman kuukauden kilpailun jälkeenkin. Risulaisia suunnistusviikon järjestelyissä oli mukana erinomaisen runsaasti, noin 150. Moni toi mukaan kaverinsa ja sukulaisensakin. 

Riihimäen Suunnistajat on järjestänyt parillisina vuosittain Uudenmaan Rastipäivät ja välivuonna on usein järjestetty joku pienempi am-kilpailu. Tällä tavalla seuran kilpailujärjestelykokemus on pysynyt kunnossa ja seuran kassaankin on saatu lisää tuloja. Viimeisen vuosikymmenen aikana on ollut havaittavissa Uudenmaan Rastipäivien osallistujamäärien selvää laskua. 1990-luvulla päästiin parhaimillaan tuhanteenkin osallistujaan, mutta viimeisillä kerroilla määrät ovat olleet 500 – 600 ja tänä vuonna tätäkin vähemmän, 420 ja sprintissä vain noin 300.  Viimeisillä kerroilla lähiseudulla on järjestetty muita suunnistuskilpailuja, mikä on verottanut molempien osallistujamääriä. Osansa laskevaan kilpailijamäärää lienee tehnyt myös vuosittain suunnistuskilpailuihin osallistuvien määrien lievä lasku.

Risulaisten tukikohdaksi on vakiintunut vuonna 1998 hankittu toimistotila Lopentieltä.  Vuonna 2001 seuran kalustoa varten hankittiin samasta taloyhtiöstä autotalli. Tilat ovat vastanneet hyvin tarkoitustaan. Kartat  ja kalusto on ollut helppo ottaa käyttöön seuran tiloista, eikä materiaali tarvitse säilytellä kenenkään kotinurkissa. Myös Fin5-suunnistusviikon toimisto toimi lähes vuoden Lopentien tiloissa vuosina 2002 – 03.

Seuran kilpailijamäärä on vaihdellut kuluneen vuosikymmenen aikana. Erityisen aktiivista kilpailuihin osallistuminen oli 1999 – 2002. Parhaina vuosina risulaiset starttasivat yli 900 kertaa kansallisissa ja aluemestaruuskilpailuissa. Fin5-suunnistusviikko pudotti kilpailusuoritusten määrä jyrkästi. Kisajärjestelyt veivät monelta paljon aikaa.  Viime vuosina kilpailusuoritusten määrä on liikkunut noin 500 paikkeilla.

Seuran suunnistajat ovat myös menestyneet, erityisesti naiset. Vuosina 1999 – 2008 neljä naissuunnistajaamme Eva Reeni, Hillevi Syväterä, Juulia Salmela ja Raili Liimatainen ovat saavutaneet peräti 40 SM-mitalia suunnistuksessa ja hiihtosuunnistuksessa. Näistä kolme on tullut viesteissä. Miessuunistajatkin ovat päässeet pokkaamaan aluemestaruuskilpailuissa, joista on kertynyt vastaavana aikana noin 180 eriväristä mitalia. Muutaman näistä ovat saavuttaneet myös nuoret suunnistajamme.

Tiistairasteja seuramme on järjestänyt pian kolmen vuosikymmenen ajan yhteistyössä Hämeenlinnan alueen seurojen kanssa, Hämeen Sanomien tuella. Vuosina 1999 – 2008 on järjestetty vuosittain vähintään 20 tapahtumaa. Keskimääräinen osallistujamäärä tapahtumaa kohti on parhaimmillaan ollut 152 suunnistajaa vuonna 2002. Pienimmilläänkin keskiarvo on ollut 120. Tänä vuonna määrä on ollut vaihteeksi kasvussa ja keskiarvo on lähennellyt parhaiden vuosien lukuja, ollen 150. Kaikkiaan Tiistairasteja on järjestetty viimeisen kymmenen vuoden aikana 209 kerta ja niissä on tehty noin 28 000 kuntosuunnistussuoritusta.

Seuran nuorisotoiminta on ollut myös aktiivista viimeisen vuosikymmenen aikana. Etenkin vuosituhannen vaihteessa seurassa oli runsaasti kilpailevia lapsia. RiSu osallistui vuosituhannen vaihteessa useana vuonna mm Nuorten Jukolaan omalla joukkueella ja muutama kilpailija liikeni vahvistamaan yhditelmäjoukkueitakin. Lasten suunnistuskoulu on toiminut  kaikkina kesinä, mutta valitettavan harva nuori on pystytty pitämään aikuisikään saakka lajin parissa. Lajien välinen kilpailu Riihimäellä on kovaa ja isot lajit, jalkapallo, koripallo, salibandy ja jääkiekko ovat vieneet meiltä paljon lahjakkaita suunnistajanalkuja. 

Erityisen merkittävän työpanoksen lasten perehdyttämisessä suunnistukseen on tehnyt jo 80 vuotta täyttänyt kunniajäsenemme Kalevi Kapanen joukkoineen. Hän on järjestänyt tällä vuosituhannella lukuisia koulujen suunnistuspäiviä ja monta koulujen välistä viestiä. Hänen harjoituksiin on osallistunut arviolta noin yli 5000 riihimäkeläistä lasta.

Hyvät suunnistuskartat on yksi suunnistusseuran toiminnan kulmakivi. Tällä hetkellä seurallamme on käytettävissä 20 vuoden 1999 jälkeen valmistunutta suunnistuskarttaa. Lisäksi löytyy muutama hieman vanhempi kartta. Kartat jakaantuvat melko tasaisesti Riihimäen, Lopen ja Hausjärven alueille. Vuosittain on uudistettu tai valmistettu kokonaan uusia karttoja kahdesta neljään. Nykyiset kartat on teetetty pääsääntöisesti seuran ulkopuolisilla ammattilaisilla.

Suunnistusseuran toiminnan neljä peruspilaria ovat aktiivinen nuorisotoiminta, viereä kilpailutoiminta, aktiivinen harrastesuunnistustoiminta ja ajantaisaiset kartat. Riihimäen Suunnistajat on on mukana Suomen Suunnistusliiton Hyvä Seura-hankkeessa kehittämässä toimintaansa. Tulevien vuosien painopistealueita ovat nuorisotoiminnan  laajentaminen ja kehittäminen sekä karttatilanteen parantaminen. Riihimäen Suunnistajat haluaa tarjota myös tulevaisuudessa jäsenkunnalleen ja muille lajin harrastajille laadukkaita suunnistuselämyksiä.

 

RiSu:n yhteistyökumppanit

Team Sportia Riihimäki
Riihimäen Team Sportiasta 20%
alennus Riihimäen Suunnistajille
normaalihintaisista tuotteista
(pl. elektroniikka ja polkupyörät.)
Muista mainita kassalla Smile!

Satunnaista suunnistusta